Na nová pravidla z Evropské unie mají jiný názor čeští studenti, zaměstnanci a podnikatelé. Opatření se dotklo firem nebo veřejných institucí, třeba škol.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, platí od 25. května. „Museli jsme nechat rodiče podepsat nové souhlasy s tím, jestli můžeme, nebo nemůžeme uveřejňovat údaje dítěte. To znamená datum narození, bydliště, zdravotní pojišťovnu a samozřejmě fotografie na školních stránkách. Jestli je můžeme fotit třeba na škole v přírodě,“ popisuje pro Radiožurnál svou zkušenost s GDPR třídní učitelka ze Středočeského kraje Jitka.

Evropské nařízení o osobních údajích platí od 25. května. Více než polovina Čechů si myslí, že jim GDPR nepomáhá. Reportáž Veroniky Hlaváčové

Někteří rodiče souhlasili se všemi body, další měli výhrady. Jitka odhaduje, že 5-10 procent rodičů odmítlo sdílení fotek. Učitelka tak zrušila zaheslované internetové úložiště, kam dávala snímky z různých školních akcí.

„Měli jsme sdílenou galerii, kde jsem jim sdílela všechny fotografie, ale po GDPR jsem byla nucena tu galerii stáhnout a není tak dále přístupná. Buďto děti při akcích vůbec nefotíme, nebo je fotím s tím, že jim to ukážu ve třídě, ale dál je nepublikujeme.“

Z průzkumu Medianu pro Český rozhlas vychází, že si 56 procent lidí myslí, že jim GDPR nepomohlo.

Pomáhá GDPR skutečně chránit Vaše citlivé údaje?

Mezi lidmi mírně převládá názor, že úprava GDPR ve skutečnosti nepomáhá chránit jejich citlivé údaje (souhlasí 37 %, nesouhlasí 56 %). | Zdroj: Agentura Median

„Ptali jsme se, jestli toto nové opatření pomáhá lidem chránit jejich citlivé údaje. Převažuje negativní pohled, že 56 procent to tak nevnímá a 37 procent to tak vnímá,“ vysvětluje analytik společnosti Martin Kratochvíl.

Nejvíc skeptičtí jsou k opatření podnikatelé.

„Z hlediska socioekonomické aktivity se respondenti liší. V případě, že jsou zaměstnanci, tak hledí na GDPR spíše pozitivně. Naopak nejvíce negativně je hodnotí podnikatelé nebo živnostníci. U nich to může být způsobeno tím, že jim to přineslo byrokracii,“ vysvětluje.

Analytik Medianu dál doplňuje, proč Češi GDPR moc nevěří.

„Jako možný důvod toho, proč převažuje na GDPR převažuje negativní pohled, můžeme spekulovat o tom, že lidé toto opatření nevnímali dobře, protože zde nebyla rozvinutá společenská debata. Z pohledu obyčejného člověka se toto nařízení objevilo z ničeho nic a také mu možná v obecném hodnocení škodí fakt, že bylo přijato na základě nařízení Evropské unie,“ spekuluje Kratochvíl.

Od května 2300 stížností, zatím bez pokut

GDPR se týká veřejných institucí nebo firem, které evidují své zaměstnance, členy a zákazníky. Podle Ondřeje Krátošky z ministerstva vnitra se výsledky opatření projeví až časem.

„Cílem nařízení bylo dát lidem více možností, jak chránit svá práva. To se nepochybně stalo. Faktické plnění nařízení je ovšem dlouhodobý proces a lze proto očekávat spíše pozvolný vývoj než zásadní změny.“

Vládní přílepek sněmovnou neprošel. ‚Silně by narušil právo občanů na informace,‘ říká pirátský poslanec

Úřad pro ochranu osobních údajů dostal od konce května, kdy začalo unijní nařízení o ochraně dat GDPR platit, asi 2300 stížností. Lidé si stěžují hlavně na telemarketing a způsob vyžadování souhlasu se zpracováním osobních údajů. Úřad zatím žádné pokuty v souvislosti s nařízením nedal. Čeká, až začne platit adaptační zákon, který ještě neprošel parlamentem.

„Všemi podněty, které obdržíme, se pečlivě zabýváme a vyhodnocujeme je. Pokud se někdo setká s jednáním, které je v rozporu s GDPR, může se samozřejmě na náš úřad obrátit. Zmiňovat konkrétní oblasti by bylo zavádějící, protože obecné nařízení má rozdílný dopad na jednotlivá odvětví,“ řekl mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták.

„GDPR se v posledních měsících stalo velkým mediálním tématem, což ve společnosti výrazně zvýšilo obecné povědomí, respekt a zájem o oblast ochrany osobních údajů. To vnímáme jako velmi podstatné,“ dodal mluvčí.

Veronika Hlaváčová

Zdroj: PRŮZKUM. Více než polovina Čechů si myslí, že jim GDPR chránit osobní údaje nepomáhá

%d blogerům se to líbí: