Proč nepodceňovat zavedení GDPR

autor: Úno 13, 2019

Co byste měli vědět.

  • GDPR není žádná vyhláška, kterou byste mohli jen tak přehlížet. GDPR je Nařízení s účinností Zákona. Tedy je to stejné, jako by jej schválil náš Parlament, jen to za nás učinil někdo jiný v Bruselu. A slušný člověk zákony dodržuje i když se mu nemusí líbit.
  • Žádné milionové a likvidační pokuty Vám nehrozí dnes ani v budoucnu. Tento mýtus je tím nejhorším s čím jste se mohli potkat. S oblibou jej používají jako výhrůžku tzv. „šmejdi“. Podle vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů budou při zjištění nedostatků v naplňování GDPR postupovat vždy s ohledem na velikost subjektu a míru porušení. TEDY: Pokud nezpracováváte miliony osobních údajů, nemusíte se bát.
  • Přechod na GDPR je komplikovaný a složitý proces, který zvládnou jen právníci a odborníci na osobní údaje. To je další oblíbený argument „šmejdů“. Není to pravda! GDPR je pouze byrokratický proces, který Vám zabere jen tolik času, kolik jste ochotni mu věnovat. Pokud nechcete obětovat nic ze svého času a já Vám rozumím, svěřte se do rukou nějakého odborníka v oblasti GDPR, který Vám pomůže.
  • Neexistují žádní CERTIFIKOVANÍ PORADCI GDPR. Jednoduše proto, že naše legislativa opět zaspala a není nikdo, kdo by tyto certifikáty vydával. ANI Úřad pro ochranu osobních údajů.  Tedy „šmejda“ dnes rozpoznáte nejlépe tak, že se prohlašuje za certifikovaného poradce GDPR!
  • Pamatujte, že cena za zpracování kompletního GDPR pro OSVČ, malé firmy, spolky a kluby by neměla překročit 5 000,- Kč. TO JE REÁLNÁ CENA!
  • Cena u středně velkých firem by podle mne měla oscilovat od 5 do 15 tisíc Kč.

Upozornění

Kromě udělení správních pokut organizacím, mohou být správci či zpracovatelé osobních údajů navíc vystaveni žalobám podaným fyzickými osobami s nárokem na náhradu škody v případě hmotné či nehmotné újmy. V neposlední řadě jsou společnosti vystaveny ztrátě důvěry a reputačním rizikům způsobeným nesprávným zacházením s osobními údaji.

Co to znamená?

Znamená to pouze to, že GDPR se stalo nástrojem vydírání pro všechny udavače a „prudiče“ v naší zemi.

A že jich není málo.

Budete riskovat, že se stanete jejich obětí?