Padla další rekordní pokuta za porušení GDPR 

Norský úřad pro ochranu osobních údajů dal nedávno jasně najevo, že vůči nedodržování nařízení GDPR není lhostejný a udělené pokuty budou více účinné a odrazující než přiměřené. O tomto tvrzení přesvědčilo v případě udělení pokuty ve výši 250 mil. Kč norské...

GDPR: Zaškrtl prodejce souhlas se zpracováním osobních údajů za vás? Nepřípustné, rozhodl Soudní dvůr Evropské unie

Výklad Obecného nařízení o ochraně osobních údajů („GDPR“) je opět o něco jasnější – Soudní dvůr Evropské unie se totiž znovu vyjádřil k podmínkám vyjádření souhlasu se zpracováním osobních údajů. Rozhodnutí je důležité zejména z toho důvodu, že právě souhlas subjektu...

Doktorand chce automaticky hlídat, jak weby dodržují GDPR

Absolvent Masarykovy univerzity Karel Kubíček se na slavné švýcarské technice ETH zabývá automatizací kontroly nařízení, které se týká se nakládání s osobními údaji. Když brouzdáte weby, asi moc nepřemýšlíte nad tím, jestli je to bezpečné, nebo ne, a s kým vším si váš...

Hry: Úřad pro ochranu osobních údajů

Hrát si, a ještě se u toho vzdělat. Ideální kombinace. Hry z této rubriky vám pomohou lépe pochopit základní principy ochrany osobních údajů. A ještě se skvěle pobavíte!   Rubriky Interland Hra od Googlu přináší hned čtyři napínavá dobrodružství se spoustou nástrah i...

Knihovna: Úřad pro ochranu osobních údajů

Seznam svazků uložených v knihovně Úřadu, které mohou být po domluvě k dispozici odborné veřejnosti k prezenčnímu studiu.   Knihovna Úřadu pro ochranu osobních údajů čítá 2600 svazků. Funguje jednak jako zázemí pro zaměstnance Úřadu (nacházejí se zde publikace...

Již dva roky se potýkáme s nařízením GDPR

Jsou to přesně dva roky, co vstoupilo v účinnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, anglicky GDPR. Jeho zavádění v praxi doprovázela téměř panika, ještě pár týdnů před jeho účinností na něj spousta firem a podnikatelů nebyla dostatečně či vůbec připravená....